ANP29 nov '12 13:01Aangepast op 29 nov '12 14:03

'Ex-topman Fortis verdacht van manipulatie'

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - De vroegere topman van Fortis, Jean-Paul Votron, wordt officieel verdacht van mogelijke marktmanipulatie in het dossier rond het ontmantelde bankconcern. Dat meldde donderdag de Belgische krant De Tijd. Votron is volgens de krant de eerste bankier die sinds de start van de bankencrisis in 2007 door justitie wordt aangepakt.

Het parket van Brussel wil het bericht in De Tijd niet bevestigen. Maar De Tijd meldt dat justitie moeite heeft met de communicatie van Fortis in het jaar voorafgaand aan de val van het concern in 2008. Het onderzoek draait om de vraag of het publiek wel de juiste informatie kreeg over de toestand van het Nederlands-Franse bankconcern.

Fortis kwam in 2008 in ernstige financiële problemen door de combinatie van de financiële crisis en de eerdere overname van delen van ABN Amro. Het Nederlandse deel van Fortis werd genationaliseerd en het Belgische bankbedrijf ging naar het Franse BNP Paribas.

Reactie Votron

Volgens het Belgische recht wordt iemand ,,in verdenking gesteld'' als er ernstige aanwijzingen zijn van schuld. Pas als de vermoedelijke dader voor de rechter moet verschijnen, wat bij Votron nog niet aan de orde is, wordt hij officieel een beklaagde.

Votron reageerde in De Tijd verrast op de stappen van justitie. Hij liet weten dat ,,dit geen afbreuk doet aan mijn vermoeden van onschuld''. De ex-bankier zei ook blij te zijn dat hij nu zijn dossier kan inzien. Dat kan pas als iemand in verdenking is gesteld.

Votron was tussen 2004 en 2008 topman van Fortis. Mocht hij in een eventuele rechtszaak schuldig worden bevonden aan het manipuleren van de markt, riskeert hij een gevangenisstraf van enkele jaren. Bij een veroordeling zouden voormalige aandeelhouders van Fortis ook forse schadeclaims tegen hem kunnen indienen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen