ANP14 dec '12 08:52Aangepast op 14 dec '12 10:14

ABP verhoogt pensioenpremie met 1,3 procent

HEERLEN (AFN) - ABP, dat de pensioenen verzorgt voor ambtenaren en onderwijspersoneel, gaat de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen met 1,3 procent verhogen. De premie gaat omhoog van 24,1 procent tot 25,4 procent. Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag bekendgemaakt.

,,De premie wordt aangepast aan de wederom gestegen levensverwachting, de samenstelling van het ABP deelnemersbestand en de eisen die de toezichthouder stelt'', meldt het ABP. Het pensioenfonds maakte eerder al bekend dat het zijn pensioenen niet kan laten meegroeien met de lonen.

De dekkingsgraad, die bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn, is hiervoor niet hoog genoeg. Om die reden moet ABP de pensioenen ,,zeer waarschijnlijk'' met 0,5 procent verlagen per 1 april volgend jaar. In februari maakt ABP bekend of deze verlaging definitief is.

Dekkingsgraad

Het fonds zag zijn financiële positie afgelopen maand niet verbeteren. De dekkingsgraad bedroeg eind november 97 procent, onveranderd ten opzichte van de voorgaande maand en ver onder het wettelijke minimum van 105 procent. Begin volgend jaar wordt beoordeeld of deze vereiste dekkingsgraad eind 2013 nog behaald kan worden. Als dat niet het geval is, dan moet ABP ook voor 2014 een verlaging van de pensioenen aankondigen.

ABP schrijft de belabberde financiële positie vooral toe aan de lage rente als gevolg van de eurocrisis. Daardoor stijgen de pensioenverplichtingen van het fonds. Ook moet ABP meer geld reserveren om de pensioenen in de toekomst te kunnen blijven uitkeren, als gevolg van de gestegen levensverwachting. Daarnaast kampt het fonds met een ongunstige samenstelling van het deelnemersbestand: mensen werken steeds langer door en dat betekent dat de pensioenuitkeringen omhooggaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen