ANP6 aug '12 10:08Aangepast op 6 aug '12 13:17

Personenauto's vooral in trek bij bedrijven

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Nieuwe personenauto’s worden steeds vaker gekocht door bedrijven, in plaats van door particulieren. Van de 166.000 nieuwe personenauto’s die in het tweede kwartaal van dit jaar werden geregistreerd, zijn er maar liefst 108.000 door bedrijven aangeschaft. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen kwartaal hebben bedrijven bijna 26 procent meer nieuwe personenauto’s gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De aankopen door particulieren daalden juist met 7 procent. Van de 8 miljoen in Nederland geregistreerde personenauto’s staat inmiddels ruim een tiende op naam van een bedrijf.

Opmerkelijk is het volgens het CBS dat bedrijven veel meer dan particulieren kiezen voor hybride en elektrische personenauto's. Van de ruim 10.000 hybrides die in 2012 werden verkocht, is driekwart eigendom van een bedrijf. Afgelopen half jaar werden er daarnaast bijna 500 elektrische personenauto's gekocht. Ongeveer 95 procent daarvan werd aangeschaft door bedrijven.

Wetswijziging

Het CBS verklaart de sterke stijging van het nieuw aantal aangeschafte personenauto's afgelopen kwartaal onder meer door te wijzen op een wetswijziging die per 1 juli inging. De aanscherping van de bijtellingsregeling voor het privégebruik van auto’s van de zaak heeft ervoor gezorgd dat personenauto's met name voor bedrijven een stuk duurder zijn geworden. Veel ondernemers kozen er daarom voor om hun nieuwe auto te kopen voor deze wijziging van kracht ging. Dat leidde in juni tot uitzonderlijk hoge verkopen.

Brancheverenigingen Bovag en Rai maakten vorige week bekend dat de totale personenautoverkoop in juli (met 31.078 geregistreerde exemplaren) weer ruim 26 procent lager lag dan dezelfde maand vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen