ANP25 apr '12 07:55

Verlies voor TomTom door softwarefout

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Navigatiebedrijf TomTom heeft in het eerste kwartaal onverwachts een nettoverlies geleden van 2 miljoen euro. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten, waardoor deze niet functioneerden na 31 maart. Dat maakte het concern woensdag bekend.

Begin april bleek dat de gps-ontvanger, afkomstig van een derde partij, last had van een schrikkeljaarfout. TomTom verhielp het probleem door een software update. Door dit probleem kwam de brutomarge niet uit op 55 procent maar op 49 procent, ten opzichte van 53 procent in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet daalde met 12 procent tot 233 miljoen euro. Het cijfer werd gedrukt door een krimpende markt voor navigatiekastjes, gedeeltelijk gecompenseerd door een toename in de omzet uit Live-diensten. Het operationeel resultaat (ebitda) daalde op jaarbasis met 37 procent tot 28 miljoen euro.

Verwachtingen

TomTom handhaaft de verwachtingen voor 2012 van een winst per aandeel van 0,35 euro en een omzet van ongeveer 1,1 miljard euro.

,,De eerste positieve resultaten van de reorganisatie van vorig jaar komen naar boven. De focus op producten werpt zijn vruchten af'', zei topman Harold Goddijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen