ANP24 nov '12 13:50Aangepast op 24 nov '12 14:40

Banken moeten 'testament' opmaken

MÜNCHEN (AFN) - De Duitse regering wil dat de banken hun 'testament' opmaken. Daarmee wordt volgens de Süddeutsche Zeitung van zaterdag een soort draaiboek bedoeld dat de banken verplicht klaar moeten hebben liggen voor als het misgaat.

Het draaiboek geeft aan hoe de bank in moeilijkheden ordelijk moet worden gesaneerd of opgeheven, het liefst zonder dat de belastingbetaler te hulp moet schieten.

Er is van 2008 tot 2010 in Europa door overheden meer dan 1,6 biljoen euro in wankelende banken gestopt. Deze reddingsoperaties zouden nooit meer nodig moeten zijn, vindt de Duitse regering.

Haast maken

Het testament is een van de vele plannen die zijn of worden gemaakt om te voorkomen dat een bankroet van een bankinstelling heel snel en wijd verbreid het economisch leven beschadigt. Tal van voorgestelde hervormingen blijken veel moeilijker door te voeren dan gedacht. Maar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil nu volgens de krant haast maken met het testament.

De banken moeten worden verplicht het draaiboek ter goedkeuring voor te leggen aan toezichthouders. Er moet duidelijk in staan hoe de bank te werk gaat en met welke connecties, klanten of dochterondernemingen ze te maken heeft en in hoeverre daar risico's aan zijn verbonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen