ANP18 okt '12 19:15Aangepast op 18 okt '12 20:13

Google onderuit na bekendmaking resultaten

EPA
EPA

MOUNTAIN VIEW (AFN) - Internetgigant Google presenteerde donderdag uren vroeger dan gepland zijn resultaten over het derde kwartaal. De nettowinst daalde met 20 procent. Dat viel slecht op Wall Street waar het aandeel Google bijna 10 procent kelderde.

Google verweet drukker RR Donnelly de documenten zonder toestemming te hebben verzonden, waarna ze op de website van beurstoezichthouder SEC verschenen. Het internetbedrijf zei de documenten alsnog af te willen maken en ze in de loop van de dag naar buiten te brengen. In afwachting daarvan is de handel in aandelen Google op de Nasdaq stilgelegd.

Het Amerikaanse concern haalde een nettowinst van 2,18 miljard dollar in vergelijking met 2,73 miljard dollar in het derde kwartaal van 2011. Exclusief eenmalige posten bedroeg de winst per aandeel 9,03 dollar, een stuk lager dan de 10,65 dollar waarop analisten in doorsnee rekenden.

Zwakke advertentie-inkomsten

Google kampte met zwakke advertentie-inkomsten. De tarieven die adverteerders aan het bedrijf betalen per aangeklikte reclame daalden. ,,Dat zien we nu al vier kwartalen op rij. Het is slecht nieuws voor Google's activiteiten op het gebiede van mobiele apparaten'', aldus een analist in New York. De totale kosten stegen in het derde kwartaal met 71 procent.

,,Het andere probleem is de molensteen die Motorola Mobility blijkt te zijn'', aldus de analist. Google nam Motorola Mobility in mei over voor 12,5 miljard dollar. De aankoop draaide een operationeel verlies van 527 miljoen dollar en had een geringe bijdrage aan de totale omzet.

Google's omzet steeg met 45 procent van 9,72 miljard dollar tot 14,1 miljard dollar, waarvan 2,5 miljard dollar komt van Motorola Mobility.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen