ANP29 mrt '12 09:17Aangepast op 29 mrt '12 09:41

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is donderdag opnieuw met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden in mineur na de verliezen in New York en Azië. Beleggers bleven bezorgd over de staat van de wereldeconomie en besloten hun winsten te verzilveren na een sterk beurskwartaal.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,2 procent lager op 325,02 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 545,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,3 procent.

De markten wachten nog op een Italiaanse obligatieveiling. Italië wil ruim 8 miljard euro ophalen. Ook hielden beleggers hun blik gericht op Spanje. De Spaanse vakbonden houden donderdag een algemene staking tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt. Daarnaast zal de Spaanse regering vrijdag de bezuinigingsplannen bekend zal maken.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) zakte in Stockholm meer dan 5 procent. De Zweedse modeketen heeft de winst in het afgelopen kwartaal minder hard zien toenemen dan verwacht door verstrekte kortingen en gestegen kosten. H&M liet eerder al weten dat 2012 een moeilijk jaar zou worden wegens zwakke economische omstandigheden.

In Zürich verloor Roche 0,8 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft zijn bod op het Amerikaanse Illumina verhoogd naar 51 dollar per aandeel. Roche maakte op 27 januari een bod van 44,50 dollar per aandeel op Illumina bekend. Het bestuur van Illumina bestempelde dat bod als te laag en adviseerde de aandeelhouders het af te wijzen.

PostNL

In de AEX voerde PostNL de stijgers aan met een winst van ruim 1 procent na een positief rapport van ING. Analisten van ING Equity Research zijn het volgen van het aandeel PostNL begonnen met een buy-advies. Het aandeel biedt volgens ING een aantrekkelijk rendement. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een min van 0,7 procent.

De euro was 1,3325 dollar waard, tegen 1,3290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 105,45 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 124,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen