ANP9 feb '12 11:13Aangepast op 9 feb '12 13:45

'Grieken krijgen nog 2 weken'

ATHENE (AFN) - De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben Griekenland nog 2 weken de tijd gegeven om extra bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen euro te vinden. Dat meldde persbureauBloomberg donderdag op basis van ingewijden.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn zei donderdag niets te weten van een uitstel. ,,Ik kan deze berichten niet bevestigen.''

De Griekse premier Lucas Papademos onderhandelde de hele nacht met de leiders van de Griekse regeringspartijen en vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF. Die eisen dat de regering met een nieuw programma van besparingen en hervormingen instemt alvorens het licht op groen wordt gezet voor een nieuw financieel steunpakket. Extra besparingen op de pensioenen zouden voor de Grieken echter moeilijk liggen.

Brussel

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos is donderdag in Brussel voor overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden en IMF-directeur Christine Lagarde. Op die bijeenkomst zou niet worden gesproken over de mogelijkheid van een Grieks faillissement.

Papademos en de leiders van zijn coalitiepartijen bereikten op een groot aantal punten overeenstemming zoals een verlaging van het minimumloon met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren. Alleen overpensioenverlagingen bestaat nog onenigheid tussen de regeringspartijen. De partijen willen nu alternatieven vinden voor een extra besparing van 300 miljoen euro.

Goedkeuring

De bezuinigingen moeten worden goedgekeurd door de Grieken om in aanmerking te komen voor een nieuw noodpakket van 130 miljard euro van de EU en het IMF. Daarnaast lopen er nog gesprekken tussen private schuldeisers en Athene over een grote afschrijving op Griekse schulden. Hier moet ook een akkoord over worden bereikt voordat het land extra steun kan ontvangen.

Donderdag maakte het Griekse statistiekbureau bekend dat de werkloosheid in november vorig jaar is gestegen naar een nieuw recordniveau van 20,9 procent, tegen 18,9 procent in oktober.

De vakbonden in Griekenland hebben hun achterban donderdag gevraagd mee te doen aan een algehele staking van 48 uur. De staking dient als protest tegen het akkoord over nieuwe bezuinigingsmaatregelen, dat de regeringspartijen hebben gesloten. De werkonderbreking vindt op vrijdag en zaterdag plaats.

Gerelateerde artikelen