ANP16 mrt '12 21:14Aangepast op 16 mrt '12 21:47

IMF somber over Griekse crisis

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somber gestemd over de Griekse crisis. Meer hulp zal nodig zijn om een wanordelijk bankroet van het land te voorkomen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat valt op te maken uit een evaluatie door economen van het IMF, die vrijdag is gepubliceerd.

Het IMF vreest dat zonder officiële steun of toegang tot financiering van de Europese Centrale Bank (ECB) voor het land een ,,wanordelijk vertrek uit de eurozone onvermijdelijk'' is. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou zeer kostbaar zijn, vooral als dat gebeurt zonder steun van buitenaf, waarschuwt het IMF-rapport. Ook is het maar de vraag of de economie van het land daarna voldoende stabiliseert.

Het fonds stelt dat meer afschrijvingen op staatspapier nodig zijn om Griekenland overeind te houden als de economie zoals gevreesd verder verslechtert. Dat risico bestaat als hervormingen, bijvoorbeeld door de komende verkiezingsstrijd, te lang op zich laten wachten. In dat geval dreigt zelfs een officieel bankroet voor het land omdat de schulden dan nog verder oplopen, meldde het IMF.

Klappen

Ondanks die onzekerheden pleiten het besmettingsrisico en de hoge kosten van een Grieks vertrek uit de eurozone voor een nieuwe steunronde, meent het IMF. Daarbij moet ook de bankensector in het Zuid-Europese land hulp krijgen om de klappen op te vangen van de kwijtschelding van een fors deel van de Griekse private schuld.

Volgens het IMF hebben Griekse banken te kampen met een acuut liquiditeitsprobleem door het grote aantal slechte leningen. Schattingen wijzen op verliezen voor de banken over de komende 3 jaar van 30 tot 35 miljard euro, aldus de IMF-economen. Er is 50 miljard euro aan steun voor de banken nodig, meent het fonds.

Donderdag stemde het IMF in met een pakket leningen voor Griekenland van 28 miljard euro. De kredieten maken deel uit van het nieuwe pakket noodleningen van in totaal 130 miljard euro dat de EU en het IMF aan Athene hebben beloofd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen