ANP17 jun '12 10:12Aangepast op 17 jun '12 11:15

OESO-topman: geef Grieken meer ruimte

LOS CABOS (AFN) - Griekenland moet de kans krijgen opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden voor zijn noodkredieten als dat betekent dat het land binnen de eurozone blijft. Dat zei de topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurria, aan de vooravond van de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos.

Gurria benadrukte dat alle belangrijke Griekse partijleiders hebben aangegeven dat ze de euro niet willen verlaten. ,,Ik wijs enkele aanpassingen die hen meer tijd geven of die meer nadruk leggen op bepaalde aanpassingen daarom niet af. Als die nodig zijn om Griekenland vooruit te helpen dan vind ik dat we het moeten proberen.''

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf zaterdag nogmaals aan dat de nieuwe Griekse regering zich moet houden aan de voorwaarden die de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de hulpleningenhebben gekoppeld.

Grote problemen

Griekse politici hebben de afgelopen weken aangegeven dat zij de euro niet kwijt willen. Ze hebben echter grote problemen met de strenge voorwaarden die aan Griekenland worden opgelegd in ruil voor de internationale noodkredieten. Door alle bezuinigingen die moeten worden doorgevoerd komt er voorlopig geen einde aan de krimp van de Griekse economie. De werkloosheid in het land is opgelopen tot het hoogste niveau ooit.

Een nieuwe Griekse regering zal daarom aansturen op een versoepeling van de voorwaarden. De grote vraag is of Europa de Grieken deze ruimte wil geven om er zeker van te zijn dat het land de eurozone niet verlaat, of dat het de poot stijf houdt. De kans is dan groot dat Griekenland binnen afzienbare tijd niet meer aan de voorwaarden voldoet en dat de hulpleningen worden stilgezet. Het land gaat dan binnen enkele weken failliet, waardoor het zijn heil buiten de eurozone zal moeten zoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen