ANP14 feb '12 17:47

Detailhandel VS zet beurzen op verlies

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. Tegenvallende berichten over de verkopen van Amerikaanse detailhandelaren wogen zwaarder dan een onverwacht sterke opleving van het economisch vertrouwen in Duitsland.

In Amsterdam leverde de AEX-index 0,2 procent (0,74 punten) in tot 321,87 punten. De MidKap-index verloor 0,8 procent (4,28 punten) tot 523,56 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de beurzen 0,1 tot 0,3 procent achteruit.

De beurzen zakten in de middaghandel in, nadat was gebleken dat de verkopen van detailhandelaren in de Verenigde Staten in januari minder sterk groeiden dan verwacht. De verkopen namen met 0,4 procent toe ten opzichte van december, waar op een plus van 0,7 procent werd gerekend.

Opleving

Eerder op de dag vonden de koersen de weg omhoog, door een sterke opleving van het vertrouwen onder Duitse beleggers en analisten. Volgens onderzoeksbureau ZEW, dat het vertrouwen meet, betekent de opleving dat de recente vertraging van de Duitse economie niet lang aanhoudt.

De verlaging van de kredietstatus van Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta door kredietbeoordelaar Moody's maakte alleen in het begin van de handel enige indruk. Het bureau waarschuwde ook dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk hun AAA-rating dreigen te verliezen.

Verlies banken

De Franse banken verloren door deze dreiging van Moody's terrein. In Parijs zakten Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole 2 tot 5 procent.

In de AEX voerde olieconcern Shell de stijgers aan met een winst van 1,3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste daler met een min van 4,4 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 4,2 procent.

Distributieovereenkomst Pharming

In de MidKap steeg Pharming bijna 4 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een distributieovereenkomst gesloten met het in Singapore gevestigde Transmedic. Het bedrijf gaat het geneesmiddel Ruconestvercommercialiseren in delen van Zuidoost-Azië.

In Frankfurt leverde ThyssenKrupp bijna 4 procent in. Het Duitse staalconcern heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 onverwacht verlies geleden.

De euro was 1,3145 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,40 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 117,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen