ANP7 mei '12 09:27Aangepast op 7 mei '12 09:48

AEX opent flink lager

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs maandag flink lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met forse verliezen. De verkiezingsresultaten in Frankrijk en Griekenland drukten de stemming. Beleggers vrezen dat door de huidige uitslagen de aanpak van de eurocrisis in gevaar komt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,3 procent lager op 297,12 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent tot 495,35 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 1,3 en 1,8 procent. In Londen is de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

In Frankrijk won de socialist François Hollande de presidentsverkiezingen. De nieuwe president riep in zijn verkiezingscampagne op om de economische groei in het land aan te jagen, in plaats van grote bezuinigingen om daarmee het tekort van het land in te perken. Hij wil daarom onderhandelen over het Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen.

Kredietbeoordeling

De winst van Hollande heeft volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geen direct effect op de kredietbeoordeling van het land. ,,Wij geloven nog steeds dat er een kans van 1 op 3 is dat we de beoordeling van Frankrijk dit jaar of in 2013 verlagen'', zo herhaalde S&P. De huidige Franse beoordeling bij S&P is AA+ met een negatieve verwachting.

In Griekenland betaalden de huidige coalitiepartners, Nieuwe Democratie en Pasok, de tol voor de draconische bezuinigingen. De traditioneel grootste partijen van het land behaalden tijdens de verkiezingen geen meerderheid.

Bankaandelen

De politieke onzekerheid woog zwaar op de Europese bankaandelen. In Parijs verloren de Franse banken BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale tussen de 3 en 6 procent. In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,5 procent in.

In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van 2,8 procent. Staalbedrijf Aperam stond onderaan met een koersdaling van 4,2 procent. In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal de grootste verliezer met een min van 6,5 procent.

Bakery Supplies

CSM was met een koerssprong van ruim 28 procent de enige stijger in de MidKap. Het bedrijf liet weten af te willen van Bakery Supplies, de bakkerij-ingrediëntentak. CSM gaat zich richten op de combinatie Purac, het onderdeel voor de productie van melkzuur, en Caravan Ingredients dat speciale ingrediënten produceert.

De euro stond ook onder druk door de politieke onzekerheid in de eurozone. De Europese eenheidsmunt was 1,3004 dollar waard, tegen 1,3089 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De olieprijzen gingen ook verder omlaag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 97,31 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 112,36 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen