ANP22 aug '12 12:42

Onderzoek handel met Iran breidt zich uit

WASHINGTON (AFN) - Het onderzoek door Amerikaanse autoriteiten naar mogelijke schendingen van sancties tegen Iran breidde zich woensdag uit naar Royal Bank of Scotland (RBS). De Duitse Commerzbank liet daarnaast weten een boete te verwachten. Eerder deze maand bereikte de Britse bank Standard Chartered een schikking van 340 miljoen dollar met de autoriteiten.

RBS maakte eerder in augustus al bekend dat het in gesprek is gegaan met toezichthouders in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk over de vraag of de bank zich aan de sancties heeft gehouden. Ook stelde de Britse bank destijds dat het onderzoek ,,een groot effect'' kan hebben op het bedrijf. RBS ligt ook al onder de loep in het onderzoek naar fraude met de Liborrente.

Commerzbank verwacht dat een Amerikaans onderzoek naar de handel van de Duitse bank met Iran tot een flinke boete kan leiden. Dat meldde de Duitse krant Die Zeit woensdag op basis van documenten die Commerzbank indiende bij toezichthouders.

Commerzbank geeft daarin aan ,,aanzienlijke negatieve gevolgen'' te verwachten door het onderzoek, inclusief een financiële tegenvaller die hoger uitkomt dan verwacht. Het concern stelde verder sinds 2007 geen zaken meer te doen met Iran.

Gerelateerde artikelen