ANP14 dec '12 12:13

Foutloze derby noodzakelijk voor FC Twente

RIJSWIJK (ANP) - Van de drie hoogst genoteerde ploegen in de eredivisie heeft FC Twente (3e) het vrijdagavond op papier het gemakkelijkst in de 17e speelronde. De Enschedeërs ontvangen in de eigen Veste de huidige nummer 10, Heracles Almelo. De derby is echter nooit een wedstrijd die op papier kan worden afgedaan. Twente zal zich dan ook geen fouten kunnen veroorloven om niet verder achterop te raken bij koploper PSV, dat zaterdag op bezoek gaat bij NEC.

Heracles speelt dit seizoen volgens voetbalkenners misschien wel het mooiste voetbal van de eredivisie. Toch werd er de laatste drie wedstrijden niet meer gewonnen door de ploeg van trainer Peter Bosz. Aan de andere kant kreeg FC Twente vorige week hard klop van PSV (3-0). Beide ploegen snakken dan ook naar een overwinning. Wint Twente, dan zijn de Tukkers in ieder geval voor één dag koploper.

PSV gaat in Nijmegen minimaal voor handhaving van de koppositie. Bij winst op NEC (7e) mogen de Eindhovenaren zich in ieder geval nog een week lange koploper noemen. Mochten Vitesse en FC Twente nog punten verspelen, dan is PSV zeker van de titel 'winterkampioen'. Vitesse krijgt zondag RKC Waalwijk (8e) op bezoek. Bij puntenverlies van de koploper, kunnen de Arnhemmers bij winst op RKC bovenaan komen.

Lucht

Zaterdagavond kan NAC Breda zichzelf enigszins lucht verschaffen in de strijd tegen degradatie. De nummer 16 gaat op bezoek bij Roda JC, dat 17e staat. Het onderlinge verschil bedraagt twee punten, waardoor de Bredanaars een gaatje kunnen slaan met de ploeg uit Kerkrade. Beide ploegen hielden aan hun duels van vorig weekend een punt over en tankten daarmee enig vertrouwen richting het 'degradatieduel'.

In het kielzog van de twee strijdende laagvliegers kan hekkensluiter Willem II misschien profiteren zondag. De ploeg uit Tilburg heeft evenveel punten als Roda en zou bij een overwinning minimaal één ploeg op de ranglijst voorbij gaan. Die overwinning moet echter wel worden behaald in de lastige thuiswedstrijd tegen de huidige nummer 4, Ajax. De Amsterdammers wonnen al hun wedstrijden sinds begin november.

Weerzien

Nummer 5 Feyenoord speelt zondag tegen ADO Den Haag, dat vier plaatsen lager staat. Het wordt een weerzien voor Feyenoordspeler Lex Immers met zijn oude ploeg en eeuwige liefde ADO. Vorig seizoen werd het 0-3 voor de Hagenaars en leverde Immers de assist voor het derde doelpunt.

Zaterdag spelen in Zwolle PEC (14e) en AZ (12e) tegen elkaar. Ook wordt er dan in Groningen afgetrapt in de wedstrijd tussen de plaatselijke FC (11e) en VVV-Venlo (15e). Zondag spelen nummer 6 FC Utrecht en nummer 13 sc Heerenveen nog tegen elkaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen