ANP30 aug '12 08:14

Kas Bank boekt minder winst

AMSTERDAM (AFN) - Kas Bank heeft de nettowinst in de eerste helft van 2012 met bijna een vijfde zien dalen tot 8,2 miljoen euro. De baten zakten 7 procent tot 56,6 miljoen euro. Dat meldde de effectenbank donderdag.

Exclusief eenmalige posten kwamen de baten uit op 56,1 miljoen euro, 56 procent meer dan in de eerste helft van 2011. De operationele winst lag met 6,1 miljoen euro bijna een kwart hoger dan een jaar eerder.

Lagere verkoopresultaten van beleggingen drukten de winst in de eerste jaarhelft. Dat is te wijten aan de onrust op de financiële markten. Ook de lage rente raakt Kas Bank, dat een groot liquiditeitsoverschot heeft. Hetzelfde geldt voor veel belangrijke klanten, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Grote voorzichtigheid

Ook in de rest van het jaar voorziet Kas Bank lagere rente-inkomsten. Het tumult op de financiële markten houdt naar verwachting aan en dwingt tot grote voorzichtigheid, aldus het bedrijf. Toch denkt het, mede dankzij een eenmalige bate van 4,3 miljoen euro uit de verkoop van aandelen in LCH.Clearnet, de meeste financiële doelstellingen in 2012 te realiseren

De eurocrisis treft Kas Bank vooral indirect, benadrukt topman Albert Roëll. ,,Als gespecialiseerde bank met een laag risicoprofiel, die zich volledig concentreert op de zakelijke effectendienstverlening, worden wij vooral indirect geraakt door de perikelen rondom de Euro. Intrinsiek is de bank gezond met goede ratios, een sterke balans zonder blootstelling aan staatspapier van een der Zuid-Europese landen.''

Kas Bank stelt een interimdividend van 0,33 euro per aandeel voor. Dat is net zoveel als na de eerste helft van 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen