ANP24 dec '12 14:19

Koning België haalt uit naar populisten

BRUSSEL (ANP) - De Belgische koning Albert II heeft in zijn kerst- en nieuwjaarstoespraak van maandag gewaarschuwd voor de gevaren van populistische politiek in België en andere Europese landen. De vorst noemde geen namen van populistische politici.

De koning besprak in zijn toespraak hoe Belgen zouden moeten reageren op de economische crisis. Dat moet in ieder geval niet door de oren te laten hangen naar populisten, meent de vorst. Hij wees op lessen die zijn te trekken uit de geschiedenis. ,,De crisis van de jaren 30 en de populistische reacties die ze teweegbracht, mogen niet worden vergeten. Men heeft gezien welke rampzalige gevolgen dat voor onze democratieën heeft betekend.''

Koningin Beatrix had het in haar kersttoespraak van 2007 over ,,grofheid in woord en daad'', die de verdraagzaamheid zou aantasten. ,,In zo'n sfeer worden mensen al snel als groep over één kam geschoren en worden vooroordelen als waarheid aangenomen. Daarmee erodeert de gemeenschapszin'', waarschuwde ze. Dat kwam haar toen op forse kritiek van PVV-leider Geert Wilders te staan, hoewel ze net als Albert geen namen noemde. ,,De PVV komt in de hele tekst niet voor, maar iedereen begrijpt wel op wie ze doelt'', zei Wilders destijds.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen