ANP17 aug '12 17:04

Ruim 100 schademeldingen na aardbeving

ANP
ANP

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen heeft na de aardbeving donderdagavond in Groningen 115 meldingen van schade binnengekregen. Dat meldde een woordvoerder van de NAM vrijdagmiddag. De verwachting is dat het aantal meldingen komende dagen verder oploopt.

Volgens de NAM gaat het vooral om schade aan muren en glasschade. Gedupeerden kunnen op de site van de NAM een formulier invullen, waarna een onafhankelijk expert langskomt om de schade op te nemen.

Burgemeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum liet eerder weten dat hij vindt dat er te weinig geld wordt uitgekeerd. De paar honderd euro voor een scheur in een muur vindt hij niet genoeg. Er moet ook worden gekeken naar de constructie van de woningen, meent hij.

Onduidelijkheid

Over de kracht en het epicentrum van de beving bestaat onduidelijkheid. Het KNMI registreerde een kracht van 3,4, terwijl instituten in de VS en Frankrijk melding maakten van een magnitude van 3,7. Het Duitse Geofon noteerde eerst een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en stelde dat later bij naar 3,9. Volgens Geofon, dat een meetstation vlak bij de Nederlandse grens heeft, komen zulke verschillen vrijwel nooit voor.

Zo’n 900 mensen belden en e-mailden donderdagavond en -nacht met het KNMI om te vertellen dat ze een beving voelden. Volgens burgemeester Roodenboog is de onrust onder de inwoners van Loppersum groot. ,,Veel mensen zijn zich rot geschrokken door de beving.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen