ANP3 mei '12 10:05Aangepast op 3 mei '12 10:22

'Minder nieuwe bedrijven gestart door crisis'

RIJSWIJK (AFN) - In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 39.000 Nederlanders een nieuwe onderneming begonnen. Dat is een daling van ruim 4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat staat in cijfers van ING Economisch Bureau, die donderdag gepubliceerd zijn. ING verwacht dat er dit jaar in totaal 123.000 nieuwe bedrijven worden gestart, 0,5 procent minder dan vorig jaar.

Het aantal nieuwe bedrijven is sinds de tweede helft van 2011 teruggelopen. Waarschijnlijk komt dat door gebrek aan vertrouwen in de economie. In 2009, tijdens de bankencrisis, gebeurde hetzelfde. Omdat de economische omstandigheden op korte termijn nauwelijks veranderen, houdt de stagnatie ook volgend jaar aan, verwacht ING Economisch Bureau.

Er zijn wel grote regionale verschillen. In de Randstad nam vorig jaar het aantal starters toe, vooral in de regio Amsterdam. Daar bedroeg hun aantal 170 per 10.000 personen uit de beroepsbevolking. Ook de Gooi- en Vechtstreek en de regio Den Haag tellen relatief veel starters. Ook het groeiend aantal beginnende ondernemers van 45 jaar en ouder is opvallend, zegt ING.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen