ANP19 nov '12 08:15Aangepast op 19 nov '12 08:31

'Azië en VS zetten positieve toon op beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - Positieve berichten uit de Verenigde Staten en de goede stemming op de meeste beurzen in Azië hebben maandag een stimulerende invloed op de Europese aandelenhandel. De AmsterdamseAEX-index opent naar verwachting ruim 2 punten hoger, zegt Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Obama heeft volgens Eltink geruststellende woorden gesproken over de 'fiscal cliff'. ,,Ze gaan er een positieve draai aan geven'', aldus Eltink. Obama ontving vrijdag de leiders van de Democraten en Republikeinen en benadrukte dat er ,,moeilijke compromissen'' nodig waren en een goede samenwerking om tot een oplossing te komen.

De opmerkingen van Obama zorgden op Wall Street vrijdag al voor een positieve stemming. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12.588,31 punten. De S&P 500 won 0,5 procent tot 1359,88 punten. De Nasdaq klom 0,6 procent tot 2853,13 punten.

Te laat

Voor Europa kwamen de woorden van Obama te laat. De beurzen gingen tijdens een angstige handelsdag flink onderuit. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,5 procent (4,92 punten) lager op 319,84 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,4 procent tot 505,73 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tot 1,3 procent lager.

Azië profiteerde maandag wel van de goede stemming op Wall Street. De Japanse Nikkei-index sloot 1,4 procent hoger, ook door de lage stand van de yen en de verwachting dat de LDP-partij de verkiezingen in december zal winnen.

ING

In Amsterdam zal maandag ING de aandacht van beleggers genieten. Maandagochtend werd bekend dat de Europese Commissie ING langer de tijd geeft om de verzekeringsactiviteiten in Europa af te stoten. ING zal alle staatssteun tegen 2015 afbetalen, maakte de bank verder bekend. De steun wordt in 4 gelijke tranches terugbetaald, inclusief de opslag van 50 procent die de bank moest betalen. De eerste tranche van 1,125 miljard euro zal al volgende week worden overgemaakt.

Investeringsaatschappij Value8 meldde voorbeurs een goed derde kwartaal achter de rug te hebben. De onderneming verwacht over heel 2012 een nettowinst van 2 euro per aandeel te behalen. Volgens Value8 bieden de economische omstandigheden en de extreem lage rente veel kansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen