ANP25 apr '12 15:42Aangepast op 25 apr '12 15:58

Fitch negatief over politieke crisis

AMSTERDAM (AFN) - De politieke crisis vergroot de kans dat het begrotingstekort van Nederland volgend jaar niet aan de Europese normen voldoet. Dat vooruitzicht kan druk zetten op de kredietwaardigheid van Nederland, zo waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch woensdag.

Het ratingbureau gaat er vooralsnog vanuit dat Nederland het tekort volgend jaar terugdringt tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het uiteenvallen van het kabinet maakt die doelstelling echter lastiger. Als duidelijk wordt dat het doel van 3 procent onhaalbaar wordt, dan neemt de druk op de AAA-rating van Nederland toe, waarschuwde Fitch.

De kredietbeoordelaar verwacht aan het einde van dit kwartaal een nieuw oordeel over de Nederlandse kredietwaardigheid te kunnen vormen.

Afwaardering

Een analist van het bedrijf waarschuwde eerder deze maand in Britse media al dat de vooruitzichten voor de Nederlandse rating binnenkort mogelijk worden verlaagd van stabiel naar negatief. Dat zou erop wijzen dat de kans op een afwaardering aanzienlijk is gegroeid. Kredietbeoordelaar Moody's gaf maandagavond eveneens aan dat de politieke onzekerheid de kredietpositie van Nederland bedreigt.

Fitch onderstreepte woensdag ook enkele sterke punten van Nederland, die een AAA-rating rechtvaardigen. Zo is de Nederlandse staatsschuld significant lager dan die van Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daarnaast heeft Nederland een sterke positie in de internationale handel en een goede reputatie op het gebied van begrotingsdiscipline, aldus het kredietbureau.

Gerelateerde artikelen