ANP12 mrt '12 09:17Aangepast op 12 mrt '12 09:49

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is maandag licht lager geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook met kleine verliezen. De Europese graadmeters volgden daarmee de beurzen in Azië, waar de vrees voor een sneller dan verwachte afkoeling van de Chinese economie voor een negatieve stemming zorgde.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 325,01 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 537,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,4 en 0,6 procent.

Beleggers zullen deze week vooral letten op de cijfers over de detailhandelsverkopen en de inflatie in de Verenigde Staten in februari, die respectievelijk dinsdag en vrijdag worden gepresenteerd. Vrijdag komen ook cijfers over de industriële productie en de jongste stand van het consumentenvertrouwen in 's werelds grootste economie naar buiten. Daarnaast komen de beleidsmakers van de Federal Reserve dinsdag bij elkaar.

Grootste daler

Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, heeft vorig jaar alle records gebroken, qua autoverkopen, omzet en winst. Ook voor dit jaar voorziet het concern een verdere groei. Het aandeel daalde desondanks in Frankfurt 1 procent.

Elektronicaconcern Philips was de grootste daler in de AEX met een min van 0,7 procent. Sterkste stijger was postbedrijf PostNL met een winst van 1,3 procent. In de MidKap voerde dienstverlener aan de chipindustrie ASM International de dalers aan met een verlies van 1,2 procent.

Nutreco

Pharming was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een plus van 2,4 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een deel van een converteerbare obligatielening afgelost. Daarbij werden ruim 20,2 miljoen aandelen uitgegeven aan obligatiehouders.

Nutreco klom 0,4 procent. Het diervoederbedrijf heeft het belang in de Braziliaanse joint venture Nutreco Fri-Ribe uitgebreid van 51 procent tot 97 procent. Technisch dienstverlener Imtech zakte 0,7 procent na de aankondiging van de overname van de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanç.

Glencore

In Londen daalde Glencore 1 procent. De Zwitserse grondstoffenhandelaar heeft volgens de krant Sunday Telegraph een bod van 3,5 miljard pond (4,2 miljard euro) uitgebracht op de Canadese graanhandelaar Viterra. Glencore werkt momenteel ook aan een fusie met het Brits-Zwitserse Xstrata, de op drie na grootste mijnbouwer ter wereld.

De euro was 1,3102 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 106,69 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 125,45 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen