ANP21 jan '12 16:09

Start Toonderjaar in Rotterdam

Maarten Toonder, archieffoto: 1983. ANP Kippa
Maarten Toonder, archieffoto: 1983. ANP Kippa

ROTTERDAM (ANP) - Met de première van de musical De Nieuwe IJstijd in het oude Luxor Theater in Rotterdam is zaterdag het Toonderjaar begonnen. Met vele activiteiten wordt in 2012 stilgestaan bij het 100e geboortejaar van striptekenaar Marten Toonder (1912-2005).

De musicalpremière in Toonders geboortestad Rotterdam vormde de start van het eerbetoon, dat verder bestaat uit diverse tentoonstellingen, speciale evenementen en boekuitgaven rond de bedenker van stripfiguren als Tom Poes en Ollie B. Bommel. Koningin Beatrix luisterde de voorstelling in het oude Luxor Theater op.

De 'Bommelmusical' is gebaseerd op het stripverhaal Tom Poes en de nieuwe ijstijd, dat Toonder tekende en schreef in 1947. Het verhaal gaat over de kanteling van de aardas, waardoor het klimaat ingrijpend verandert. De auteur liet Ollie B. Bommel in dit stripverhaal voor de eerste keer de befaamde uitdrukking 'Als je begrijpt wat ik bedoel' gebruiken.

In het muzikale stripverhaal vertolkt Roberto de Groot de rol van de heer Bommel en Suzan Seegers speelt zijn jonge vriend Tom Poes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen