ANP9 aug '12 17:41

Computervirus slaat toe bij instellingen

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Tal van instellingen, waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten, zijn de afgelopen dagen getroffen door het computervirus Sasfis. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoekt de meldingen en probeert de omvang in kaart te brengen. Donderdagochtend waren al enkele duizenden computers geïnfecteerd.

Onder de getroffen instellingen zijn de gemeenten Venlo, Den Bosch, Borsele en Nieuwegein, de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en netbeheerder Westland Infra.

Het virus nestelt zich in bestanden van Microsoft Office en beschadigt die. De bestanden zijn daardoor niet meer leesbaar. Bestanden raken niet onherstelbaar beschadigd, maar het kost wel tijd om ze te herstellen.

Oplossingen

,,Hiervoor is software beschikbaar. De andere oplossing is het terugzetten van back-ups en kopieën. Mensen moeten in dat geval geïnfecteerde bestanden verwijderen, de PC opschonen en kopieën terugzetten'', aldus een woordvoerster van het NCSC.

Sasfis dook voor het eerst op in november 2009. Bij de ontwikkeling van het virus is geprobeerd om niet op te vallen bij virusscanners. Het virus verandert de extensie van bestanden zonder dat het ook de gebruiker niet snel opvalt. ,,Het is erg slim bedacht’’, aldus Marnix van Meer van het bedrijf Crypsys, dat computerbeveiligingsproducten levert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen