ANP26 jan '12 09:20Aangepast op 26 jan '12 09:56

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten, in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers reageren enthousiast op de aankondiging van de Federal Reserve om de rente nog langer op het zeer lage niveau te houden om de economie te stimuleren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 319,63 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 510,24 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,5 procent.

Een onverwachte toename van het vertrouwen van Duitse consumenten in februari bood eveneens ondersteuning aan de markten. De index voor het consumentenvertrouwen kwam uit op 5,9, waar economen vooraf rekenden op een niveau van 5,6.

Federal Reserve

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, liet woensdag weten dat de rente in de Verenigde Staten zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent zal blijven. De Fed had eerder aangegeven de rente tot medio 2013 op dat niveau te houden. De centrale bank sprak ook voor het eerst in zijn bestaan een inflatiedoelstelling uit van 2 procent over de langere termijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt niet toe te geven aan de druk om het Europese noodfonds te vergroten. Ze zei woensdag dat de sleutel van de oplossing van de eurocrisis ligt bij het herwinnen van vertrouwen in het beleid van de regeringen.

Logitech

In Zürich zakte computerapparatuurmaker Logitech ruim 12 procent na een winstwaarschuwing. Modeketen Hennes & Mauritz zakte in Stockholm 0,5 procent na een onverwachte winstdaling in het afgelopen kwartaal.

In de AEX steeg Philips 0,4 procent. Het elektronicaconcern heeft zijn deel van het merkrecht op Senseo verkocht aan het Amerikaanse Sara Lee voor 170 miljoen euro. Philips zal tot 2020 exclusief de Senseo blijven maken.

Aegon

Verzekeraar Aegon was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 2,8 procent. Uitzender Randstad voerde de stijgers aan met een winst van 2,3 procent.

Sligro zakte ruim 4 procent. Het supermarkt- en groothandelsbedrijf zag de winst in 2011 met 11 procent stijgen tot 78 miljoen euro. De winstgroei viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Sligro liet daarnaast weten het dividend over 2011 met 50 procent te willen verhogen.

De euro zat in de lift en was 1,3113 dollar waard, tegen 1,2980 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 99,83 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 110,58 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen