ANP18 mei '12 15:51Aangepast op 18 mei '12 16:46

Beurzen zakken weer weg

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten vrijdag in de middag weer wat weg. Beleggers bleven terughoudend door de politieke onzekerheid in Griekenland en de financiële problemen in Spanje.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 288,16 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 466,22 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent. Londen verloor 1,2 procent.

In New York, waar beleggers zich opmaken voor de beursgang van Facebook, stonden de beurzen een uur na opening tot 0,2 procent hoger. De handel in het aandeel Facebook zal naar verwachting anderhalf uur na opening van de Amerikaanse beurs van start gaan. De introductieprijs van Facebook bedraagt 38 dollar per aandeel.

Spaanse banken

In Madrid daalde de beurs 0,2 procent. De Spaanse banken lieten ondanks een massale kredietverlaging winsten zien. Berichten over een mogelijke herinvoering van het verbod op het zogenoemde naked short-sellingop Spaanse banken, waarbij wordt gespeculeerd op een koersdaling zonder de aandelen te bezitten, stuurden de bankaandelen hoger.

Santander en BBVA, de grootste banken van Spanje, stegen tot 2,6 procent. Kredietbeoordelaar Moody's heeft 16 Spaanse banken een lagere kredietwaardering gegeven. Volgens Moody's zijn de verlagingen het gevolg van de recessie in Spanje en de reeds verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.

Bankia

De noodlijdende Spaanse bank Bankia klom 21 procent. De bank, die grotendeels is genationaliseerd, verloor donderdag nog ruim 14 procent op berichten dat klanten hun geld weghaalden bij de bank.

In de AEX voerde luchtvaartcombinatie Air France-KLM de dalers aan met een verlies van 3,4 procent. Uitzender Randstad volgde met een verlies van 2,4 procent. Navigatiebedrijf TomTom was een opvallende stijger met een winst van 5 procent. Analisten konden niet een duidelijke reden voor de stijging aandragen.

DSM

DSM verloor 1,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf neemt Ocean Nutrition Canada, een leverancier van vetzuren, over. De overname zal vanaf 2013 bijdragen aan de winst per aandeel. ING steeg 0,7 procent. Vrijdag gaat de eerste biedingsronde op de levensverzekeringsactiviteiten van ING in Azië van start.

De euro was 1,2710 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. Eerder op de dag gleed de eenheidsmunt weer even onder de 1,27 dollar. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 92,21 dollar per vat en Brentolie stond licht lager.

Gerelateerde artikelen