ANP20 nov '12 09:15Aangepast op 20 nov '12 09:51

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinst van maandag en wachten op de verdere ontwikkelingen rond Griekenland. Daarnaast weegt een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 324,38 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 508,16 punten. De beurs in Londen zakte 0,3 procent en Frankfurt bleef onveranderd.

In Parijs zakte de hoofdgraadmeter 0,4 procent. Kredietbeoordelaar Moody's schroefde de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard & Poor's dat in januari.

Grieks leningenprogramma

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland heeft maandagavond nog een aantal wetten aangepast die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.

ArcelorMittal was met een min van 1,4 procent de sterkste daler in de AEX. Het staalconcern heeft volgens verschillende Franse media bij de vakbonden aangegeven dat er weinig hoop is voor een verbetering in de resultaten komend jaar. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 2,2 procent. Maandag daalde dat aandeel nog 14 procent.

Aalberts Industrie

In de MidKap daalde Aalberts Industries 0,1 procent. De industrieel toeleverancier neemt BSM Valves, dat afsluiters maakt voor met name de olie- en gasindustrie, over. De aankoopprijs werd niet bekendgemaakt. BSMValves heeft een jaaromzet van circa 17 miljoen euro.

In Londen klom easyJet 4,2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij boekte in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met september, ruim een kwart meer winst dan in het vorige. De omzet groeide met 11,6 procent en het aantal vervoerde passagiers met 7,1 procent.

De euro was 1,2801 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 88,80 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen