ANP28 dec '12 22:16Aangepast op 28 dec '12 22:38

'Obama blijft bij oude plannen fiscal cliff'

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Barack Obama zal vrijdag geen nieuwe voorstellen op tafel leggen om de begrotingscrisis in de Verenigde Staten op te lossen. Hij houdt vast aan zijn eerdere plannen. Dat meldden bronnen rond de besprekingen in het Witte Huis.

Obama wil nog steeds de belastingen op inkomens vanaf 250.000 dollar verhogen en de werkloosheidsuitkeringen verlengen, aldus de ingewijden. Hij zou de leden van het Congres gaan vragen wat ze zullen steunen om de 'fiscal cliff' te voorkomen.

Als er geen tegenvoorstel komt, wil Obama zijn plannen voorleggen in het Congres voor stemming. Hij zou van mening zijn dat de meeste leden van het Congres ermee zullen instemmen.

Compromis

Bij de bijeenkomst zijn de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, Harry Reid en Mitch McConnell aanwezig, en de leiders van de twee partijen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner en NancyPelosi. Ook vicepresident Joe Biden en minister van Financiën Timothy Geithner zijn erbij. Het is voor het eerst sinds november dat deze groep bijeenkomt.

Zondag komen de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terug van reces voor overleg. Maandag moet een compromis zijn bereikt, zowel in het Huis als in de Senaat, anders treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de economie ernstig kunnen schaden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen