ANP27 aug '12 08:51Aangepast op 27 aug '12 09:15

Ook Samsung stapt in bij ASML

ANP
ANP

VELDHOVEN (AFN) - Na Intel en TSMC gaat nu ook Samsung nauw samenwerken met de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. Het Zuid-Koreaanse bedrijf draagt 276 miljoen euro bij aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie. Daarnaast betaalt het 503 miljoen euro voor een belang van 3 procent in ASML.

Dat heeft ASML maandag bekendgemaakt. De deal met Samsung maakt deel uit van een partnerprogramma dat het bedrijf heeft opgezet om klanten te laten meebetalen aan het peperdure onderzoek naar nieuwe technologie, waarmee nog kleinere en efficiëntere computerchips kunnen worden gemaakt. Dat programma, ter waarde van 1,38 miljard euro, is nu afgerond, aldus ASML.

Het Amerikaanse Intel was vorige maand de eerste klant die een partnerovereenkomst sloot met ASML. Begin deze maand volgde TSMC uit Taiwan. Het was al bekend dat het Brabantse bedrijf, dat wereldwijd marktleider is op het gebied van machines waarmee schakelingen op schijfjes halfgeleidermateriaal worden geëtst, ook met Samsung in gesprek was over een soortgelijke deal.

Gerelateerde artikelen