ANP17 aug '12 08:23

Nikkei op hoogste niveau in 3 maanden

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is vrijdag op het hoogste niveau in 3 maanden gesloten. De risicobereidheid onder beleggers nam toe nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet doorschemeren achter een actievere opstelling van de Europese Centrale Bank te staan om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. De Nikkei eindigde 0,8 procent hoger op 9162,50 punten. De Japanse beurs wist daarmee in de afgelopen week 3 procent te winnen.

De Japanse exportbedrijven bleven profiteren van een verdere verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De automakers Honda en Nissan stegen daardoor respectievelijk 2,4 en 1,5 procent. Het noodlijdende elektronicaconcern Sharp klom uiteindelijk ruim 5 procent na een grillig koersverloop. Volgens de zakenkrant Nikkei overweegt Sharp zijn activiteiten op het gebied van printers en airconditioners te verkopen om geld op te halen. Sharp sprak het bericht later op de dag tegen.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten werden ook overwegend winsten geboekt. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,5 procent hoger in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney klom 0,7 procent. In Seoul zakte de Kospi daarentegen 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen