ANP6 feb '12 22:24

Zorgen om Griekenland drukken Wall Street

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York sloten maandag licht in de min. Beleggers hadden weinig aanleiding om de opmars van de laatste vijf weken voort te zetten. Een dreigend Grieks bankroet bepaalde net als in Europa de stemming.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent (17,10 punten) lager op 12.845,13 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,57 punt tot 1344,33 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent (3,67 punten) tot 2901,99 punten.

Griekse politici moeten zich op korte termijn achter de hervormingseisen van Europa en het IMF scharen om de kans op nieuwe noodkredieten niet te verspelen. Zonder die financiële steun kan Griekenland waarschijnlijk al vanaf volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

Overeenstemming

Maandag leek overeenstemming tussen de Griekse regering en de leiders van de coalitiepartijen over de bezuinigingen nog altijd ver weg. Volgens de Europese Commissie heeft Griekenland de deadline om te voldoen aan de eisen voor nieuwe steun al overschreden.

De Amerikaanse beurzen hebben de afgelopen vijf weken een inhaalslag gemaakt, na de moeilijke tweede helft van 2011. Europa is momenteel voor Amerikaanse beleggers de grootste risicofactor, nu de meeste macrocijfers erop wijzen dat de Amerikaanse economie herstelt.

Star Wars

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro, bekend van onder meer Monopoly, Star Wars en Transformers, meldde maandag een recordomzet over 2011. Het aandeel won 2,2 procent.

De Amerikaanse maker van geheugenchips Micron Technology ging maandag 2,8 procent omlaag, na de dood van bestuursvoorzitter Steve Appleton als gevolg van een vliegtuigongeluk. Ook andere chipaandelen stonden lager.

De euro noteerde een stand van 1,3130 dollar ten opzichte van 1,3110 dollar tijdens het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse ruwe olie verloor 0,7 procent tot 97,18 dollar per vat. Brentolie steeg met 1,5 procent tot 116,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen