ANP6 feb '12 12:14Aangepast op 6 feb '12 16:18

Ook De Jager tegen bonussen bij ASR

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Net als de Tweede Kamer is ook minister Jan Kees de Jager van Financiën er op tegen dat de top van verzekeraar ASR, die volledig in handen van de Staat is, een bonus zou krijgen. Dat bleek maandag in een debat in de Tweede Kamer.

ASR valt buiten het bonusverbod omdat er geen sprake was van staatssteun. Het bedrijf werd bij de redding van Fortis/ABN in 2008 genationaliseerd, en dat is volgens Europese regels formeel geen staatssteun.

De Jager zegt nu dat ASR een specifiek geval is en dat hij zich kan voorstellen dat het toch onder het bonusverbod valt. Vrijwel de hele Kamer had daar maandagochtend ook al voor gepleit.

Salarisverhoging

Bij een bonusverbod dat met terugwerkende kracht wordt ingesteld, geldt de mogelijkheid van een eenmalige verhoging van het vaste salaris van maximaal 20 procent. Die salarisverhoging geldt niet voor nieuwe gevallen.

Het wetsvoorstel over het bonusverbod geldt alleen voor door de staat gesteunde financiële instellingen. SP en PvdA willen het uitbreiden naar alle banken en voor al het personeel bij die instellingen. Het kabinet is daar niet voor, net zo min als een meerderheid in de Kamer.

Bonusbeleid

Verder is het volgens De Jager zo dat als ASR verkocht wordt, de investeerder waarschijnlijk een bonusbeleid zal willen. Als de Staat dat zou blokkeren, gaat dat ten koste van de verkoopprijs. Datzelfde geldt ook voor ABN Amro ,,Bij een beursgang moet de totale ban op bonussen eraf want anders krijgen we ons geld niet terug'', aldus De Jager.

Een aantal weken geleden liet een Kamermeerderheid van PVV, PvdA, SP en GroenLinks al weten het onterecht te vinden dat ASR buiten het bonusverbod valt. Maandag bleek dat regeringspartijen VVD en CDA samen met hun gedoogpartner PVV een wijziging van de wet hebben voorbereid.

Gerelateerde artikelen