ANP23 aug '12 08:20Aangepast op 23 aug '12 08:40

Export zorgt voor impuls Duitse economie

WIESBADEN (AFN) - De export en de uitgaven van consumenten hebben afgelopen kwartaal gezorgd voor een kleine groei van de Duitse economie. Dat stelde het Duitse statistiekbureau donderdag bij een nieuwe raming van de economische cijfers.

De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die raming week zoals verwacht niet af van de eerste schatting, die eerder deze maand naar buiten kwam. Het statistiekbureau gaf bij de nieuwe schatting wel meer details over de opbouw van de groei.

Daaruit bleek dat vooral de export voor een impuls zorgde. De uitvoer groeide met 2,5 procent en overtrof daarmee de toename van de import (2,1 procent). Uit het binnenland kwamen gemengde berichten. Consumenten gaven nog 0,4 procent meer uit dan in het voorgaande kwartaal, de investeringen van bedrijven vielen echter met ruim 2 procent terug.

Somber

De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn somber, stelde ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie op de cijfers. Hij wees op de sterke daling in de afgelopen maanden van de nieuwe orders uit andere eurolanden voor Duitse goederen. ,,Dat is geen goed teken voor de groei in de tweede helft van het jaar.''

De lage rente en stijgende lonen kunnen de consumptie van de Duitsers nog wel even aan de gang houden. Dat is volgens Brzeski echter onvoldoende om de afname van de export naar andere eurolanden te compenseren. ,,Een solide binnenlandse vraag kan de verzwakking van de economie alleen verzachten, het maakt van Duitsland geen economisch eiland.''

Gerelateerde artikelen