ANP17 dec '12 09:35

'KPN heeft hoge prijs betaald'

AMSTERDAM (AFN) - KPN heeft een hoge prijs moeten betalen om spectrum te kunnen verwerven bij de frequentieveiling, die vorige week eindigde. ,,De veel hogere prijs dan verwacht legt een zware druk op de balans van KPN'', schrijven analisten Philip Scholte en Frank Claassen van Rabobank maandag in een rapport.

Het bedrijf moest daarom een ,,onvermijdelijke'' stap nemen om niet langer dividend uit te betalen over dit jaar en het dividend voor volgend jaar te verlagen, aldus de analisten, die hadden verwacht dat KPN 450 miljoen euro had moeten betalen in plaats van 1,35 miljard euro.

,,We schatten dat de nettoschuld van KPN zal stijgen tot ongeveer 12,8 miljard euro eind 2012.''

In de klem

,,KPN zit helemaal in de klem'', zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Hij wijst erop dat KPN er niet onderuit komt dat het moet investeren in de nieuwste technologieën, zowel vast als mobiel. Tegelijkertijd neemt de concurrentie toe door het toetreden van prijsvechter Tele2 en ervaren consumenten druk op hun inkomsten, waardoor ze zullen willen besparen op hun belkosten door te bellen via internet.

Analist Tim Poulus van Telecompaper is niet verrast door de prijs die KPN heeft betaald. ,,In vergelijking met het buitenland is het reëel.''

De koersdaling van KPN in de eerste handelsminuten was de sterkste in 11 jaar tijd. Het aandeel bereikte tussentijds met 3,90 euro de laagste koers sinds oktober 2001. De hoogste koers sinds 2001 is 13,45 euro in oktober 2007.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen