ANP23 jan '12 20:08Aangepast op 23 jan '12 21:49

Nieuwe uitbraak Schmallenbergvirus verwacht

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De nieuwe uitbraak van het Schmallenbergvirus bij twee runderen komt niet onverwacht. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag na afloop van overleg met zijn Europese collega's. Eerder op de dag werd bekend dat in Nederland het virus ook is opgedoken bij een kalf in Flevoland en in Drenthe. Tot dusver was het virus in ons land alleen aangetoond bij schapen en geiten.

De nieuwe dierziekte, die verspreid wordt via vliegen, leidt tot misvormde of dode jongen. Aangezien de draagtijd bij runderen langer is dan bij schapen en geiten, is nu pas bekend dat ook runderen besmet zijn met het virus. Voor mensen is het virus niet schadelijk.

Hoewel de uitbraak wel de sector treft, meent Bleker dat er ,,niet zo veel aan de hand is'' voor consumenten. Hij sprak van een ,,vervelende schadepost en van een emotionele zaak'' voor de boerenbedrijven die getroffen worden. Het aantal veehouderijen in Nederland waar het virus is aangetroffen, is opgelopen tot 76 bedrijven. Een week geleden ging het nog om 65 bedrijven.

Kosten van bestrijding

De landbouwministers hebben de Europese Commissie gevraagd om geld om onderzoek naar een vaccin mede te financieren. Bleker zegde toe niet te wachten op dit geld, maar al onderzoek naar de bestrijding van het virus te betalen.

Het virus, dat is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg waar het voor het eerst in november werd aangetroffen, is in drie Europese landen uitgebroken: België, Duitsland en Nederland. Rusland heeft als reactie op de uitbraak een invoerverbod ingesteld tegen levende schapen of geiten en het vlees van deze dieren. Zuivel kan wel worden ingevoerd. De ministers hebben er bij de Europese Commissie voor gepleit dat als er meer landen zijn die een dergelijk verbod invoeren, dat het dan een Europese aangelegenheid wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen