ANP7 sep '12 08:21

Nikkei stijgt op ECB-plan

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is vrijdag stevig hoger gesloten omhoog in navolging van de forse koerswinsten in New York en Europa. De aankondiging van het langverwachte steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde wereldwijd voor opluchting onder beleggers. De Nikkei eindigde 2,2 procent hoger op 8871,65 punten. De Japanse beurs wist daarmee in de afgelopen week een kleine 0,4 procent te winnen.

De Japanse exportbedrijven kregen een extra duwtje in de rug door een daling van de Japanse yen ten opzichte van de euro. De Japanse automakers Toyota, Honda en Nissan stegen daardoor tussen 3,4 en 5,2 procent. De Japanse chipmaker Toshiba klom ruim 7 procent op berichten dat de Amerikaanse iPhone-maker Apple de orders voor geheugenchips van het Zuid-Koreaanse Samsung heeft teruggeschroefd en in plaats daarvan Toshiba heeft gekozen als nieuwe leverancier.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten ook flinke winsten zien. In Hongkong won de Hang Seng-index 2,5 procent op berichten in de Chinese staatsmedia dat Beijing meer infrastructuurprojecten heeft goedgekeurd om de groei aan te jagen. De Kospi in Seoul steeg 2,6 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een plusje van 0,4 procent door verliezen onder de bankaandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen