ANP9 feb '12 13:54

ECB houdt rente op 1 procent

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand onveranderd op 1 procent. Dat meldde de ECB donderdag na afloop van de maandelijkserentevergadering.

Die beslissing kwam niet onverwacht. Veel economen hielden er al rekening mee dat de ECB voorzichtige tekenen dat de economie niet verder achteruitgaat, zou aangrijpen om pas op de plaats te maken.

ECB-president Mario Draghi begon zijn ambtstermijn vorig jaar met twee achtereenvolgende renteverlagingen, waardoor de rente daalde van 1,5 tot 1 procent. Vorige maand werd het rentetarief op dat niveau gehandhaafd.

Toelichting

Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral gekeken naar eventuele uitspraken over Griekenland of over nieuwe maatregelen van de centrale bank om de problemen in de Europese financiële sector te verzachten.

Eind deze maand geeft de ECB Europese banken opnieuw de mogelijkheid om goedkope kredieten met een looptijd van 3 jaar aan te trekken. De eerste ronde van die kredieten, eind vorig jaar, heeft volgens veel bankiers een groot deel van de onrust in de financiële sector weggenomen.

Gerelateerde artikelen