ANP1 jan '12 15:29Aangepast op 1 jan '12 17:16

Banktopman ziet meer kans op eurosplitsing

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - De kans dat een of meer landen de eurozone in 2012 zullen verlaten groeit. Dat zei Peter Sands, topman van de Britse bank Standard Chartered zondag in de SundayTelegraph.

Europese leiders moeten volgens Sands een duidelijkere oplossing voor de schuldencrisis aandragen. ,,We gaan 2012 in met een erg moeilijke verwachting voor de eurozone'', aldus de topman van een van de vijf grootste banken van Groot-Brittannië.

De gevolgen van een eurosplitsing moeten niet onderschat worden, zo waarschuwde hij in de krant. ,,Het zou erg moeilijk zijn het besmettingsrisico te beheersen, al is het alleen Griekenland dat uit de eurozone stapt. De verstoring zal vertakkingen hebben over de hele wereld.''

Volgens Sands moeten overheden en het bedrijfsleven er overigens voor zorgen dat de sociale gevolgen van de huidige economische groeivertraging in Europa worden verzacht. De huidige sociale effecten van de crisis, zoals bezuinigingen, hogere werkloosheid in het algemeen en in enkele landen een zeer hoge jeugdwerkloosheid, brengen volgens de bestuursvoorzitter grote risico's met zich mee. ,,Het kan leiden tot een grotere vraag om protectionisme en meer populistisch beleid''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen