ANP2 dec '12 11:14Aangepast op 2 dec '12 13:51

Constitutionele Hof Egypte in staking

CAÏRO (ANP) - Het Opperste Constitutionele Hof in Egypte staakt al zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd omdat de rechters zich bedreigd voelen. Zij gaan pas weer aan de slag als zij hun werk kunnen doen zonder ,,psychologische en materiële druk'', lieten de rechters in een verklaring weten.

Het hof zou zich zondag buigen over de legitimiteit van een commissie die het controversiële ontwerp van een nieuwe grondwet schreef. Daarbij ging het om de vraag of de samenstelling van de door moslims gedomineerde commissie al dan niet in strijd is met de grondwet. Ook zouden de rechters de wettigheid van de Senaat beoordelen, waar de islamieten het eveneens voor het zeggen hebben.

Honderden islamitische supporters van president Mohamed Mursi waren naar het rechtsgebouw gekomen. Zij wantrouwen het hof, dat zich in juni uitsprak voor het ontbinden van de Egyptische Tweede Kamer. Ook dit orgaan wordt gedomineerd door de Moslim Broederschap van Mursi.

De rechters schrapten de zitting onder druk van de demonstratie, en kondigden vervolgens aan voorlopig in staking te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen