ANP29 mrt '12 17:49

Europese beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn donderdag voor de derde dag op rij met verlies gesloten. De zorgen over de schuldencrisis en de afzwakkende economie kregen opnieuw de overhand. Vooral financiële fondsen moesten het flink ontgelden.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 4,53 punten (1,4 procent) op 321,09 punten. De MidKap-index zakte 5,58 punten (1 procent) tot 539,47 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden 1,1 tot 1,8 procent. De beurs in Milaan kelderde 3,3 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van producenten en consumenten in de economie van de eurozone in maart licht is gedaald. In de gehele EU nam het vertrouwen sterker af. Daarnaast kwam de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met sombere voorspellingen voor de Europese economie.

Banken

De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena maakte donderdag een miljardenverlies over 2011 bekend. Dat zorgde voor zware verliezen op de beurs in Milaan bij de Italiaanse banken. De verliezen liepen op tot 11 procent. Een succesvolle veiling van Italiaanse staatsobligaties op donderdag kon het sentiment niet keren.

Ook elders in Europa stonden de financiële fondsen zwaar onder druk. Zo zakte ING in de AEX 4,1 procent en Aegon daalde 2,8 procent. In Parijs verloren BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole tot 4 procent. In Frankfurt noteerden Deutsche Bank en Commerzbank verliezen tot 3,6 procent.

Total

De blik van beleggers was ook gericht op Spanje. De Spaanse vakbonden hielden donderdag een algemene staking tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt. Verder werd bekend dat de recessie in Portugal dit jaar dieper zal zijn dan eerder werd verwacht.

In Parijs zakte Total 0,5 procent. Volgens een woordvoerster heeft het Franse olie- en gasconcern het lek gevonden waaruit al enkele dagen gas ontsnapt bij een boorplatform op de Noordzee. Het aandeel Total verloor deze week al bijna 9 procent vanwege het gaslek.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) daalde in Stockholm 4,9 procent. De Zweedse modeketen heeft de winst in het afgelopen kwartaal minder hard zien toenemen dan verwacht door kortingsacties en gestegen kosten. H&M liet eerder al weten dat 2012 een moeilijk jaar zou worden door de zwakke economische omstandigheden.

De euro was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 103,32 dollar per vat en Brentolie daalde 1,1 procent tot 122,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen