ANP21 nov '12 05:19Aangepast op 21 nov '12 06:02

Overleg 'Griekenland' geëindigd zonder deal

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Het overleg van ministers van Financiën van de 17 eurolanden over Griekenland is in de nacht van dinsdag op woensdag abrupt geëindigd.

De bewindslieden wisten geen akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun en de verder te nemen acties om Griekenland weer op de rails te krijgen. Deze zogeheten eurogroep zal maandag weer bij elkaar komen, zo werd na afloop bekendgemaakt.

Een gebruikelijke persconferentie werd na afloop niet gegeven. Ook minister Jeroen Dijsselbloem verliet Brussel zonder in te gaan op het overleg. De Duitse minister Wolfgang Schäuble sprak heel kort met de pers. Hij had het over zeer intensieve discussies. ,,We hebben geen oplossing gevonden, omdat de vraagstukken zo gecompliceerd zijn. We gaan volgende week verder."

Beetje teleurgesteld

Ook voorzitter Jean-Claude Juncker nam het woord gecompliceerd in de mond. Hij zei ,,een beetje teleurgesteld'' te zijn dat er geen akkoord werd bereikt. ,,Maar ik moet toegeven dat de technische onderdelen erg complex zijn.’’ Volgens Juncker zijn extra berekeningen nodig die in de komende dagen gemaakt zullen worden. Daarna zal een besluit vallen.

Griekenland ligt achter met hervormen en bezuinigen en bovendien is de economische situatie verslechterd. De eerder gemaakte afspraken zijn niet meer haalbaar. De bewindslieden overlegden hoe het lopende programma aangepast kan worden zodat er zicht blijft op een houdbare schuldpositie van Griekenland. Dit is voor onder meer Nederland zeer belangrijk.

Orde op zaken

De eurolanden overwegen Athene meer tijd te geven om orde op zaken te stellen. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ook een van de geldschieters, wil vasthouden aan de doelstelling voor het terugdringen van de schuld naar 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Juncker zei dat de partijen elkaar naderen. IMF-president Christine Lagarde vertelde dat vooruitgang was geboekt. ,,Maar we zullen een klein beetje meer moeten doen.''

De voorzitter kon niet zeggen wanneer Griekenland kan rekenen op de volgende termijn aan noodsteun (31,5 miljard euro). ,,Griekenland heeft geleverd en nu is het aan ons om te leveren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen