ANP9 feb '12 09:17Aangepast op 9 feb '12 09:50

AEX begint licht hoger

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag licht hoger geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook met winsten. Beleggers wachten nog altijd op een akkoord in Griekenland en kijken uit naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 325,65 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 532,09 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,4 en 0,8 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden zullen donderdag om 18.00 uur in Brussel bijeen om te praten over Griekenland. IMF-directeur Christine Lagarde zal de bijeenkomst bijwonen.

Papademos

De Griekse premier Lucas Papademos hoopt donderdag voor 17.00 uur de drie regeringspartijen alsnog achter extra bezuinigingen te krijgen. Woensdag lukte dat ondanks meer dan 7 uur praten niet. De nieuwe draconische bezuinigingen vormen een voorwaarde voor een nieuw pakket noodkredieten van de EU en het IMF.

De ECB zal later op de dag het rentebesluit bekendmaken. Een wijziging van de rente wordt niet voorzien. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat president Mario Draghi zal zeggen over Griekenland en deliquiditeitsverstrekking aan banken.

ING

In de AEX zakte ING 3,7 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten van de bank en verzekeraar waren slechter dan analisten hadden voorzien. ING heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk de gevolgen gevoeld van de schuldencrisis en van scherpere regels voor verzekeraars in de Verenigde Staten. Ook schreef ING nog eens 199 miljoen euro af op Griekse obligaties.

Nutreco daalde in de MidKap 2,3 procent. De jaarcijfers die het diervoederbedrijf presenteerde bevatten volgens SNS Securities weinig verrassingen. Het nettoresultaat viel wel iets lager uit dan verwacht. Nutrecokondigde daarnaast het vertrek aan van topman Wout Dekker. Dekker vertrekt eind 2012 en zal worden opgevolgd door de Noor Knut Nesse.

Bonus

In Londen daalde Rio Tinto 1,3 procent. De mijnbouwer heeft het resultaat in 2011 fors zien dalen, onder meer door een flinke afschrijving op de aluminiumactiviteiten van het concern. Topman Tom Albanese zag zich direct genoodzaakt om af te zien van zijn bonus.

In Zürich zakte Credit Suisse 3 procent na teleurstellende resultaten. De Zwitserse bank dook in het vierde kwartaal in de rode cijfers. De bank is wel positief over 2012.

De euro was 1,3297 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 99,13 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 117,77 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen