ANP6 sep '12 15:38Aangepast op 6 sep '12 15:56

Kamp wil toch SER-advies over ontslagrecht

Minister Henk Kamp. ANP
Minister Henk Kamp. ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft donderdag in één keer negen adviesaanvragen ingediend bij de Sociaal-Economische Raad (SER) voor komend jaar. Kamp zei daarbij dat het kabinet graag advies wil over de toekomst van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht. De minister wilde bij de uitwerking van plannen over soepeler ontslagrecht uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie daarover nog geen formele adviesaanvraag indienen bij de raad.

Plannen voor versoepeling van het ontslagrecht hebben de afgelopen jaren voor grote onenigheid gezorgd tussen werkgevers en de vakbeweging in de SER. De demissionair minister voerde donderdag de druk op bij sociale partners. Hij wees op de afspraken die vijf partijen in de Tweede Kamer daarover hebben gemaakt en de verkiezingen op 12 september. ,,Deze maand krijgen we een nieuwe Tweede Kamer en hopelijk nog dit jaar een nieuw kabinet. Een breed gedragen SER-advies over het ontslagrecht zou een belangrijke factor kunnen zijn bij de totstandkoming van een regeerakkoord.''

Verder worden werkgevers, de vakbeweging en deskundige kroonleden in de SER om advies gevraagd over verlenging van de werkweek. Dit zou volgens Kamp een van de oplossingen kunnen zijn voor problemen door de vergrijzing, zoals een verwacht tekort aan arbeidskrachten en duurder wordenden pensioenen en zorg.

Nieuwe voorzitter

Kamp diende de adviesaanvragen bij de SER in tijdens de installatie van de nieuwe voorzitter Wiebe Draijer. Zijn voorganger Alexander Rinnooy Kan, van wie donderdag ook afscheid werd genomen, heeft de afgelopen tijd juist geklaagd dat het kabinet te weinig advies inwon bij de raad. Volgens de minister zijn de negen aanvragen voor 2013 ,,precies het gemiddelde van de afgelopen jaren''. Bovendien zei hij dat nog twee adviesaanvragen in voorbereiding zijn.

Andere onderwerpen waarover het kabinet nog advies wil, zijn onder meer: de sociaaleconomische positie van jongeren en het onderwijs dat zij krijgen, discriminatie op de arbeidsmarkt en ambachtelijk werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen