ANP23 jan '12 09:19Aangepast op 23 jan '12 09:52

AEX begint met winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien aan het begin van de nieuwe handelsweek. De handel stond opnieuw in het teken van de voortslepende onderhandelingen tussen Griekenland en de banken over de afschrijvingen op de Griekse schulden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 321,56 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 511,41 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,2 en 0,3 procent. Frankfurt leverde 0,1 procent in.

De gesprekken tussen Griekenland en de banken over een kwijtschelding van schulden door obligatiehouders werden afgelopen weekend telefonisch voortgezet. Een overeenkomst moet ervoor zorgen dat Griekenland in maart niet failliet gaat. Als de schuldeisers ongeveer 100 miljard euro van de Grieken kwijtschelden, kan er daarna een reddingspakket van 130 miljard euro vanuit de eurozone vrijkomen.

Mario Draghi

De Italiaanse premier Mario Monti wil dat de omvang van het European Stability Mechanism (ESM) verdubbeld wordt tot 1 biljoen euro. Hij zou daarin worden gesteund door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel zonder bronvermelding.

Het ontwerpverdrag voor de oprichting van het ESM wordt maandag besproken door de ministers van Financiën van de eurolanden. Ook zal de situatie in Griekenland worden besproken.

ThyssenKrupp

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 1 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern overweegt zijn roestvrijstaalactiviteiten te verkopen aan het Finse Outukumpu. De waarde van het onderdeel wordt geschat op 1 tot 2 miljard euro. In Helsinki klom Outukumpu bijna 11 procent.

In de AEX voerde roestvrijstaalproducent Aperam de stijgers aan met een winst van ruim 7 procent. Telecombedrijf KPN was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.

Imtech

In de MidKap ging vastgoedfonds Eurocommercial Properties aan kop met een plus van 3,3 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Imtech klom 1 procent. De technische dienstverlener heeft zijn eerste opdracht in Denemarken binnengehaald. De opdracht heeft een waarde van 10 miljoen euro, maar zal volgens Imtech nog ,,aanzienlijk'' worden uitgebreid.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 98,15 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent tot 110,17 dollar. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen maandag in Brussel bij elkaar om te praten over onder andere een mogelijke olieboycot tegen Iran.

De euro was 1,2930 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen