ANP16 okt '12 09:17Aangepast op 16 okt '12 09:43

AEX opent hoger

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is dinsdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten in navolging van de positieve stemming in Azië en New York. Beleggers wachten nog op de ZEW-index, een indicator voor het economische sentiment in Duitsland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 331,45 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 530,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,5 en 0,7 procent.

In Madrid steeg de IBEX 35-index 1,1 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal polst Spanje bij de andere eurolanden of het op voldoende steun kan rekenen voor een officiële aanvraag voor Europese financiële steun. Sommige eurolanden zouden bang zijn dat de nervositeit onder beleggers over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië.

Grootste stijger

Chipmachinemaker ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, was in Amsterdam de grootste stijger binnen de AEX-index met een winst van 1,9 procent. Supermarkconcern Ahold was de enige daler met een minnetje van 0,05 procent.

ING klom 1,4 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met de Nederlandse regering en de Europese Commissie over het zo snel mogelijk aflossen van 4,5 miljard euro aan staatssteun. Dat zei topman William Connelly van ING Commercial Banking tijdens een congres in Singapore.

Roche

In Zürich won Roche 0,4 procent. De Zwitserse farmaceut zag de omzet in het derde kwartaal met 15 procent toenemen dankzij een zwakkere Zwitsere frank en een sterke vraag naar kankermedicijnen. Rochehandhaafde ook de vooruitzichten voor het boekjaar 2012.

Rio Tinto steeg in Londen 0,8 procent na publicatie van de productiecijfers over het derde kwartaal. De Brits-Australische mijnbouwer handhaafde daarbij de productiedoelstelling voor 250 miljoen ton ijzererts in 2012.

De euro was 1,2998 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 91,94 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 116,05 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen