ANP23 nov '12 12:00

Beurzen maken pas op de plaats

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven vrijdag hangen rond de slotkoersen van een dag eerder. Een stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen wist de handel niet op gang te brengen. Beleggers hielden hun kruit droog aangezien Wall Street vrijdag maar een halve dag open is.

,,Het is rustig aan het einde van een weinig enerverende beursweek. De omzetten zijn laag. Wall Street was gisteren dicht en is vandaag maar beperkt open. Het gesteggel in Brussel over de EU-begroting heeft geen impact op de markten. Alleen als het heel lang gaat duren of wanneer ze er helemaal niet uitkomen zal het vertrouwen in de EU verder afbrokkelen'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 328,44 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 514,50 punten. De beurs in Parijs zakte 0,1 procent, terwijl Londen 0,1 procent wist te winnen. Frankfurt bleef ongewijzigd.

Merkel

In Duitsland bleek dat het vertrouwen van ondernemers in de economie in november onverwacht is toegenomen. Het is de eerste verbetering van het sentiment in meer dan een halfjaar tijd.

In Brussel is de strijd om de Europese meerjarenbegroting losgebarsten. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er nog een lange weg worden afgelegd. Zij verwacht niet dat er vrijdag een akkoord zal worden bereikt.

Ahold

Grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold met een winst van 2 procent na een adviesverhoging door Nomura. PostNL stond onderaan met een min van 0,9 procent.

In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,4 procent. De verkoop van de Duitse activiteiten van de verzekeraar aan het Japanse Nomura gaat niet door. Nomura kreeg niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Delta Lloyd handhaafde de verwachting voor 2012 en gaat verder in de kosten snijden.

Vivenda

Op de lokale markt ging Vivenda na een handelsonderbreking 21,6 procent onderuit. Oud-bestuurder Martin van der Linden heeft een faillissementsaanvraag ingediend voor de mediagroep. In een reactie liet Vivenda weten zich te beraden op de onstane situatie.

De euro was 1,2895 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 87,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen