ANP16 aug '12 10:31

'Hoge werkloosheid gevolg van beleid Rutte'

DEN HAAG (AFN) - Dat de Nederlandse werkloosheid in juli voor het eerst sinds 1996 is gestegen tot boven het half miljoen is volgens SP en PvdA te wijten aan het beleid van het kabinet-Rutte. Ook de FNV legt de schuld deels bij het kabinet.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak donderdag na de publicatie van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van ,,een triest dieptepunt''. Vooral de stijgende werkloosheid baart hem zorgen. ,,Het recept-Rutte van eenzijdig bezuinigen is definitief failliet. Het roer moet om'', zegt Samsom. Hij pleit voor investeringen om de werkloosheid terug te dringen.

SP-leider Emile Roemer had het over ,,een triest record.'' Volgens hem heeft het huidige kabinet het vertrouwen in de economie geschaad. ,,We moeten niet dom bezuinigen, maar slim investeren.'' Volgens Roemer is het ook onzin om de ontslagbescherming af te breken of de AOW-leeftijd te verhogen als de werkloosheid zo oploopt.

Zekerheid

Volgens de vakcentrale FNV komt de hoge werkloosheid niet alleen door de lage economische groei als gevolg van de eurocrisis en is het kabinetsbeleid medeschuldig. ,,Het kabinet sloopt te veel en bouwt te weinig aan herstel van vertrouwen en bestedingen. Mensen missen zekerheid.'' De FNV wil dat het nieuwe kabinet van het bestrijden van de werkloosheid ,,topprioriteit nummer één'' maakt door ,,investeringen in mensen, banen en eerlijk delen''.

GroenLinks en FNV Jong pleiten voor een Europese aanpak van de jeugdwerkloosheid. Er moet een Europese top komen over dit onderwerp, aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi in een reactie op de CBS-cijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen