ANP20 jan '12 21:15

Onderzoek vogelgriep stilgelegd

ANP
ANP

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaans-Nederlands wetenschappelijk onderzoek met vogelgriep als onderwerp is stilgelegd. Dit melden de onderzoekers uit New York, Madison en Rotterdam in een vrijdag gepubliceerde brief in het vaktijdschrift Nature and Science.

Ze onderbreken hun onderzoek voor 60 dagen, nadat de Amerikaanse autoriteiten eind vorig jaar hadden geklaagd dat dit onderzoek kan leiden tot een uiterst gevaarlijk terroristisch massavernietigingswapen. De onderzoekers vormden een vogelgriepvirus van het type H5N1 dat eenvoudig en snel overspringt van zoogdier op zoogdier of mens op mens.

In de periode van 60 dagen moet een internationaal debat op gang komen over het nut en de gevaren van het onderzoek. H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar bijzonder gevaarlijk. Meer dan de helft van de besmette personen overlijdt eraan. Tot nu toe waren er 350 sterfgevallen. Als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt, vrezen wetenschappers voor een wereldwijde epidemie zoals de Spaanse griep, die in 1918/19 zo'n 50 miljoen mensenlevens eiste.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen