ANP20 nov '12 07:42Aangepast op 20 nov '12 08:00

'Bedrijfsinvesteringen in VS vallen stil'

NEW YORK (AFN) - Amerikaanse bedrijven hebben de afgelopen maanden in hoog tempo hun investeringsplannen teruggeschroefd. De mogelijke economische gevolgen van de begrotingsruzies in de Amerikaanse politiek zorgen voor de grootste voorzichtigheid in het bedrijfsleven sinds de recessie van 2009, zo meldt The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant heeft de helft van de 40 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS de afgelopen maanden aangekondigd de investeringen dit jaar of volgend jaar op een lager pitje te zetten. Zij reageren daarmee op de afnemende vraag naar hun producten en de groeiende onzekerheid in de Amerikaanse economie.

Die onzekerheid wordt gevoed door de discussies in de Amerikaanse politiek over de aanpak van de schuldenlast en de dreigende fiscal cliff. Dat is een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen die begin volgend jaar automatisch in werking treden als een politiek compromis over de schuld uitblijft.

Krimp

Die maatregelen kunnen voor een aanzienlijke economische krimp zorgen, doordat de koopkracht van consumenten wordt aangetast en de winsten en het vertrouwen van bedrijven achteruitgaan. Zolang niet duidelijk is of die situatie realiteit wordt, blijven bedrijven op hun geld zitten, stelt hoofdeconoom Paul Ashworth van consultancybedrijf Capital Economics in de krant.

,,Gezien het moment waarop de investeringen afnemen, moet je wel aannemen dat er een relatie is met de fiscal cliff'', aldus Ashworth. Een oplossing voor de begrotingscrisis kan volgens hem begin volgend jaar zorgen voor een inhaalslag onder bedrijven. ,,Het is goed mogelijk dat er dan een uitbarsting van ingehouden vraag ontstaat.''

De investeringen in de VS namen in de eerste helft van dit jaar nog toe. In het derde kwartaal stagneerden ze echter voor het eerst sinds begin 2009. De afgelopen maanden hebben grote bedrijven als Wal-Mart, Ford, Boeing, Intel en Walt Disney aangekondigd de investeringen te verlagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen