ANP28 dec '12 11:32

Facebookdebacle drukte animo voor beursgangen

NEW YORK (AFN) - Het wereldwijde aantal beursgangen daalde dit jaar tot het laagste niveau sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008. De afkoeling van de wereldeconomie en de chaotisch verlopen beursintroductie van Facebook drukten het animo. In totaal leverden beursgangen 112 miljard dollar op, zo maakte persbureau Bloomberg vrijdag bekend.

De opbrengst in West-Europa nam ten opzichte van 2011 met twee derde af tot 9,9 miljard dollar, terwijl de opbrengst in Azië met 43 procent daalde tot 46,7 miljard dollar vanwege zorgen over de Chinese economie. Beursintroducties in de Verenigde Staten leverden inclusief 16 miljard dollar van Facebook 41 miljard dollar op, vrijwel onveranderd op jaarbasis. De socialenetwerksite ging in mei voor 38 dollar per aandeel naar de beurs, maar verloor in de 3 weken daarna 32 procent van zijn waarde. Vervolgens besloot een aantal bedrijven hun eigen beursgang uit te stellen.

Wereldwijd staan er nog voor 115 miljard dollar aan beursintroducties gepland, waaronder de Amerikaanse verzekeringsdochter van ING. De grootste potentiële deal is de beursgang van staatsbedrijf Japan Post, die 50 miljard dollar moet opleveren in 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen