ANP14 aug '12 10:01

China steunt armlastige economie Noord-Korea

PEKING (AFN) - De regering van China gaat grote Chinese bedrijven steunen bij investeringen in het armlastige Noord-Korea. Dat heeft de Chinese onderminister van Handel, Chen Jian, dinsdag gezegd in een artikel in een Chinese krant.

Die steun moet een extra impuls geven aan de economische en handelsbetrekkingen die beide communistische landen al onderhouden. Noord-Korea kan door Chinese hulp toegang krijgen tot de internationale handel.

Het artikel valt samen met het bezoek dat de Noord-Koreaan Jang Song-thaek deze week brengt aan China. Hij is de machtige oom van de jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en geldt als een drijvende kracht achter het streven van het nieuwe leiderschap in Noord-Korea om economische hervormingen door te voeren.

Signaal

Het bezoek van Jang, die volgens Noord-Koreaanse staatsmedia in China is om commerciële projecten te bespreken, wordt gezien als signaal dat Noord-Korea serieuze pogingen wil ondernemen om de armlastige economie in het land op te krikken. Noord-Korea is al lange tijd niet in staat al zijn 24 miljoen inwoners van voedsel te voorzien, ook als de landbouwoogsten goed zijn.

Noord-Korea is al sterk afhankelijk van China voor steun aan zijn economie, die in het slop raakte door decennia van mismanagement en internationale sancties wegens Noord-Korea's bewapeningsprogramma's.

De vader van Kim, die in december overleed, deinsde terug voor hervormingen uit angst dat die de macht van zijn familie zouden ondermijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen